19:56
Сюжет на ICTV про Буцький каньйон


Буцький каньйон - справжні гранітні скелі за 200 км від Києва
30.07.2010 15:10:27

Цьому камінню 2 мільярди років. Граніт Буцького каньону зберігся ще з часів протозійської доби. Серед рівнин Черкащини справжній гірський каньйон. Природною нетиповістю називають його фахівці.

Річка Гірський Тікич тече 5-ма селами Черкащини, і лише тут, у Буках, як кажуть місцеві, природа відпочивала і створила Буцький каньон, водоспад Вир та Родіонову скелю. Напроти неї якраз стоїть Віталик і розповідає нам місцеві легенди. Перейти на інший бік не можемо ні ми, ні він – глибина Тікича тут 20 метрів, а до мосту 2 кілометри. Перекрикуючи течію, хлопчина каже, що колись тут люди не жили.

"Колись, ще давно, тут села не було, тут був один ліс, а це люди прийшли, вирубали тут ліси, і стало таке село".

Природне диво ще з 1972 року має статус пам’ятки природи. Донедавна серед скелястих гір втручання людини взагалі не відчувалося. Однак допитливі українці розвідали місцину і вже традиційно на згадку залишають купи сміття. Прибирають бруд у міру можливостей альпіністи. В’ячеслав Полежайко мріє облаштувати тут скелелазний курорт. Каже – скелі унікальні, навіть на Кавказі рідко побачиш такої складності трасу.

В’ячеслав Полежайко, президент Черкаської обласної федерації альпінізму та скелелазіння: "Достаточно сложный рельеф, скалы зализаны водой и зацепы не очень острые. В основном мелкие, пассивные. Достаточно сложное лазание, если взять вот эту вот трассу, в принципе, мы ее категорируем в 5 категорию сложности".
Їй всього 14, на змаганнях не має конкурентів-ровесників. Тут вирішила потренуватися перед майбутнім походом на Кавказ.

Олена Редька, скелелазка: "Я хочу больше развиваться, больше заняться по лазанию, а потом уже ледоруб купить, кошки на снег".
Геологи називають Буцький каньйон найбільш нетиповим місцем України. Свого часу люди намагалися використати це природне диво – тут збудували першу в Україні малу гідроелектростанцію. Проте її настільки складно було обслуговувати – майже неможливо під’їхати, що поступово залишилися самі руїни. Ще одні – старого млина – височіють неподалік.

У Буцькому каньйоні як ніде відчуваєш силу природи, яка не хоче коритися цивілізації. //Тетяна Анкудінова, "Факти", ICTV

Прочитати це можна ТУТ.

Переглядів: 2807 | Додав: Lebron | Рейтинг: 0.0/0